Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Παραθαλάσσια κατοικία ...με λίγα λογια.



Η αύρα της θάλασσας και το ζεστό χάδι του ήλιου αρκούν για να γεμίσουν τη ζωή με εικόνες, συναισθήματα και χαρές ανεπανάληπτες...Ζήστε με απλότητα δίπλα στο κύμα, κάνοντας τη φύση πρωταγωνίστρια της καθημερινότητας
Καλοκαίρι και Ελλάδα...Ένας ιδανικός συνδυασμός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υπέροχες διακοπές κοντά στη θάλασσα, στις ατελείωτες ακτές και τα άπειρα νησιά μας...Αφήστε τα χρώματα και τα αρώματα της θάλασσας, του ήλιου, της άμμου και των βράχων να κυριαρχήσουν στο περιβάλλον σας και απολαύστε τη ζωή δίπλα στο κύμα χωρίς να μεταφέρετε και εκεί τη συμβατικότητα και τον κομφορμισμό της αστικής καθημερινότητας. Το αποτέλεσμα θε είναι ίσως λιγότερο άνετο αλλά οπωσδήποτε πολύ πιο γοητευτικό!...
Το παραθαλάσσιο σπίτι
Ο κύριος λόγος που επιλέγει κάποιος να χτίσει ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα είναι η γοητεία που ασκεί πάνω του η τοποθεσία και η αγάπη για τη φύση.
Επομένως, το βασικό κριτήριο για την κατασκευή του σπιτιού είναι ο απόλυτος σεβασμός της συγκεκριμένης τοποθεσίας και της φυσιογνωμίας της.



Ένα κτίσμα πρέπει να ενσωματώνεται στο φυσικό του περιβάλλον και να μην πληγώνει αισθητικά το τοπίο. Οι όγκοι, οι γραμμές, τα υλικά και τα χρώματα πρέπει να επιλέγονται πάντα με προσοχή και όχι μόνο σε παραδοσιακούς οικισμούς, όπου υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές από την Πολεοδομία.



Η λιτότητα είναι το καλύτερο κριτήριο για ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα, με συνέπεια και λειτουργικότητα, όπου η ανθρώπινη ματαιοδοξία δεν έχει καμία απολύτως θέση.



Εξωτερικές κατασκευές
Το καλοκαίρι η ζωή μεταφέρεται - το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας αλλά και της νύχτας - σε βεράντες, αυλές, κήπους και ταράτσες.



Τέντες, πέργκολες και μπάρμπεκιου προσφέρουν τις προϋποθέσεις για ευχάριστες ώρες, αλλά η κατασκευή τους πρέπει να γίνεται με τρόπο διακριτικό και έξυπνο. Το ίδιο το τοπίο υπαγορεύει τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στην επιλογή των χρωμάτων τους.



Οι πέτρες πρέπει να είναι σε τόνους παρόμοιους με αυτές των γύρω χώρων, ενώ τα πυρότουβλα ή τα εμφανή τούβλα μπορούν να έχουν το χρώμα της άμμου μέχρι ανοικτό καφεκόκκινο και όχι το μαυροκόκκινο που ταιριάζει περισσότερο σε ορεινές περιοχές.



Τα φυσικά υλικά (ξύλο, καλάμια, ψάθα κ.τ.λ.) ενσωματώνονται οπτικά στο τοπίο με ευκολία, ενώ το μέταλλο χρησιμοποιείται σε σχετικά λεπτές διατομές οπότε δεν αποσπά ιδιαίτερα το βλέμμα, ιδίως όταν είναι βαμμένο σε σκούρα χρώματα. Κάθε είδους υπερκατασκευές από γυαλιστερό μάρμαρο, γρανίτη, μπρούντζο ή άλλα «πολυτελή» υλικά είναι ασφαλώς κακόγουστες και εντελώς περιττές κοντά στη θάλασσα...
Έμπνευση και απλότητα
Οι πιο όμορφες κατασκευές είναι οι πιο απλές.


Ένα χαμηλό, χτιστό καθιστικό, μια τέντα από χόρτο, μια βοτσαλωτή πλακόστρωση γίνονται εύκολα και οικονομικά, προσφέροντας ένα θαυμάσιο αισθητικό αποτέλεσμα.




Κατασκευάζοντας στον ακάλυπτο χώρο κάποιους εξωτερικούς τοίχους ή μαντρότοιχους, μπορείτε να εξασφαλίσετε σκιερά και απάνεμα σημεία. Αφήνοντας τα κατάλληλα κενά και ανοίγματα θα μπορείτε να απολαύσετε τη θέα, δημιουργώντας φυσικούς πίνακες και δίνοντας προοπτική στο χώρο.







Το λευκό ταιριάζει αναμφισβήτητα στο ελληνικό τοπίο -ιδίως στις Κυκλάδες- αλλά μπορείτε να βάψετε κάποιες μικρές, αδρές επιφάνειες σε τολμηρά χρώματα, αναδεικνύοντάς τις σε μοντέρνους πίνακες μέσα στο χώρο.




Χρησιμοποιήστε ακόμα απλά, τραχιά υφάσματα για να καλύψετε την εξώπορτα ή μια αυτοσχέδια τέντα στην αυλή. Το θέαμα ενός απλού υφάσματος που ανεμίζει ελαφρά στο καλοκαιρινό αεράκι είναι πάντα γοητευτικό. Εξίσου όμορφες, αλλά και πολύ πρακτικές, είναι οι κουνουπιέρες κάθε είδους, αλλά και οι αιώρες από καραβόπανο, καλάμια ή σχοινί..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου